The Cave
ZO15MRT

So Docu! The Cave

Jawél: de vierde editie van het So Docu! festival is een feit. We draaien wederom drie bijzonder interessante en kwalitatief hoogstaande documentaires, zorgvuldig geselecteerd door onze filmhuiscommissie en ingeleid door professioneel filmliefhebber Ruud Vos. 
Het is mogelijk om een los ticket te kopen voor de films, maar eigenlijk is het natuurlijk de bedoeling dat je je volledig onderdompelt in deze drie prachtige documentaires! Speciaal daarvoor is er een dagarrangement inclusief lunch en borrel samengesteld, HIER kun je een dagticket voor kopen. 

So Docu! wordt mogelijk gemaakt door ons Filmhuis, Stichting Ontwikkelingssamenwerking Boxmeer en Biblioplus. 

Programma:
10:30 The Cave (selectie van SOB)
12:30 Lunchpauze 
13:30 Collective 
15:30 Plaspauze
15:45 The Eagle Huntress
17:45 Piet’s borreluurtje 

Een volledig arrangement bestaat uit tickets voor deze drie topdocumentaires, een heerlijke lunch inclusief koffie en thee en na afloop een borrelplank met drankje tijdens Piet’s borreluurtje voor de totaalprijs van €34,50. Natuurlijk is het ook mogelijk om de documentaires los te bezoeken, een kaartje is dan €7,50. 

THE CAVE 
Feras Fayyad 
(107 min) 

So Docu! opent met The Cave (genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Documentaire), een aangrijpende film over moed, veerkracht en vrouwelijke solidariteit door regisseur Feras Fayyad. 

Je volgt er een toegewijd team van vrouwelijke dokters die onvermoeibaar gewonden verzorgen in een ondergronds ziekenhuis in Syrië. Het ziekenhuis, dat bekendstaat als ‘de grot’, biedt hoop en veiligheid aan de belegerde burgers. Aan het hoofd staat de jonge kinderarts Amani, die met haar collega’s Samaher en dokter Alaa zij-aan-zij werkt met mannelijke collega’s, een situatie die ondenkbaar is in de bovengrondse, patriarchale wereld. De vrouwen hebben te maken met dagelijkse bombardementen, een chronisch tekort aan medicijnen en voedsel en de voortdurende dreiging van chemische aanvallen.

De kijker wordt diep geraakt door deze claustrofobische wereld waarin alleen maar helden werkzaam zijn.
Algemeen Dagblad ★★★★

Het is moeilijk je iets aangrijpenders voor te stellen dan de claustrofobische afdaling in deze ondergrondse wereld vol gangen en puinhopen.
NRC ★★★★

Het verhaal van Amani Ballour is een monument voor de offers die zij en andere mannen en vrouwen daar (in oorlogsgebied) brengen. 
Trouw ★★★★

Wegkijken is er niet bij in The Cave, een film die je met stomheid geslagen achterlaat.
de Volkskrant ★★★★

Dat de wreedheid van het Assad-regime grenzeloos is, is ook na alle oorlogsbeelden van de afgelopen jaren schokkend en verbijsterend, maar The Cave gaat over meer dan dat.
De Filmkrant

Deze indringende documentaire [is] naast een mooi portret van een team toegewijde artsen ook een aanklacht tegen de oorlogsmisdaden van het Syrische leger.
Het Parool

Ook voor deze So Docu! Hebben we professioneel filmliefhebber Ruud Vos bereid gevonden om de documentaires in te leiden. Ruud is ‘een wandelende filmdatabase’. Voor de lokale tv in Nijmegen presenteerde hij twee jaar lang het bioscoopprogramma Cinimma en hij host inmiddels ook een podcast over film: Duimpjeworstelen. Geregeld leidt Ruud films in bij Arthouse LUX Nijmegen of is hij gespreksleider bij een speciale voorstelling. Vandaag dus bij ons! We zijn er blij om. 

BiblioPlus zet zich in voor extra verdieping bij het documentaireprogramma, het zal je dan ook niet verbazen dat de inleidingen van Ruud Vos je speciaal door hen worden aangeboden. 

 

Tickets kopen
Datum Zondag 15 maart 2020
Prijs (regulier) € 7,50
Aanvang voorstelling 10:30