Cello-Pianoconcert
ZO22MRT

Doris Hochseid & Frans van Ruth Cello-Pianoconcert

Een bijzonder concert door Doris Hochscheid en Frans van Ruth.  

In oktober 2016 ontvingen Doris en Frans in Berlijn de prestigieuze ECHO Klassik voor hun cd-serie Dutch Cello Sonatas en in februari 2017 werden zij voor hun verdiensten voor de Nederlandse muziek door koning Willem Alexander benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Het artistieke doel van de musici: de fascinatie van iedere duocompositie als organische eenheid met het publiek te delen, werd onderkend door een Amerikaanse criticus, die schreef: "Seldom has a cello-and-piano team seemed so unified, in intent and in action".

Het Programma:

J.S. Bach (1685-1750), Suite voor cello solo no. x in x BWV xxx

James Simon (1880-1944), Sonate in D opus 9 (1913)

Frédéric Chopin (1810-1849), Etude opus 25 no.7 (arr. Alexander Glazoenov)

Hans Osieck (1910-2000), Deux pièces (1991)

Ignace Lilien (1897-1964), Sonate no.1 (1918)

Centraal in dit programma staan twee bijzondere sonates.  De Duitse componist James Simon studeerde bij Max Bruch. Zijn cellosonate is een onbekommerde, romantische compositie, je hoort er een tijdgenoot van Richard Strauss in. In 1933 vluchtte hij voor de nazi’s naar Nederland. Hij werd er een gerespecteerd lid van het Amsterdamse muziekleven. Maar tijdens de tweede wereldoorlog werd hij opgepakt en via Theresienstadt belandde hij in Auschwitz, waar hij werd vermoord.
Ignace Lilien was afkomstig uit het Galicische Lemberg, nu Lviv in Oekraïne. Hij was op een museumtocht door Europa in Nederland beland, toen de eerste wereldoorlog uitbrak. Veiligheidshalve besloot hij hier te blijven en zo werd hij een Nederlandse componist. Hij was ook een virtuoos pianist, nog opgeleid door een leerling van Chopin. Zijn eerste cellosonate, waarin de vreugde over het einde van de oorlog uitbundig doorklinkt, is in manuscript bewaard gebleven en door ons gereed gemaakt voor uitvoering en uitgave (www.ignacelilien.nl).
Ook Hans Osieck profileerde zich aanvankelijk als pianist en componist, met name in de uitvoering van eigen concertante composities met dirigenten als Carl Schuricht, Sergiu Celibidache, Eduard van Beinum en Rafael Kubelik. Vanaf de jaren 1960 legde hij zich steeds meer toe op het lesgeven en het componeren van kamermuziek, meestal in een speelse en elegante, Frans georiënteerde stijl. Dat geldt ook voor zijn Deux Pièces, zijn allerlaatste compositie (www.hans-osieck.nl).

Tickets kopen
Datum Zondag 22 maart 2020
Prijs (regulier) € 15,00
Aanvang voorstelling 14:30