ZA 19 NOV 2022

Orkater De Nieuwkomers Oroonoko

“It is not titles make men brave or good, or birth that bestows courage and generosity.” - Aphra Behn

Oroonoko is een jonge Ghanese prins die kampt met een bloedend hart - zijn geliefde Imoinda is vermoord, denkt hij. Door een list wordt de prins gevangen en vastgeketend op een WIC-schip, waar hij zijn toekomst, als tot slaaf gemaakte, tegemoet treedt.
Wat volgt is een onverwachte hereniging tussen geliefden, onverwachte vriendschappen in het Surinaamse oerwoud en een opstand tegen het menselijk lot.

UMA maakt experimenteel muziektheater, waarin Surinaamse kawina, westerse 17e eeuwse hofmuziek en moderne elektronische beats moeiteloos in elkaar overvloeien. De muziek aan twee kanten van de oceaan op hetzelfde moment werd gemaakt, blijkt bijzonder goed verenigbaar.

Aphra Behn was de eerste vrouwelijke schrijfster die kon leven van haar pen. Haar novelle Oroonoko, the Royal Slave doet als tragedie niet onder voor Romeo & Julia en Othello.
UMA maakt een radicale bewerking van de novelle, waarin de personages de confrontatie aangaan met hun schrijver. Kun je ontsnappen aan het levensverhaal dat voor jou geschreven is?

Oroonoko is een schrijnend gevecht tegen het onontkoombare, in de vorm van een muzikaal epos.

UMA bestaat uit actrice Carmen van Mulier (De Krijtkring, Lampje), actrice/danseres Cripta Scheepers (Watskeburt, Showponies), actrice Jamie Grant (KLEM, Casablanca) en drummer/componist Jimmi Hueting (Jo Goes Hunting, 4B2M).

Binnen het talent ontwikkelingsprogramma Orkater/De Nieuwkomers zetten jonge musici en theatermakers hun ideeën om in muziektheaterproducties die gespeeld worden in theaters en op festivals. Oroonoko is de 25e productie van Orkater/De Nieuwkomers.

concept en spel Carmen van Mulier, Cripta Scheepers, Jamie Grant concept en muziek Jimmi Hueting bewerking Carmen van Mulier eindregie Nita Kerstens aanpassingen theater Wieke ten Cate decor en kostuums Sjo Schütt

“Hun spel is krachtig en loepzuiver” NRC ✮✮✮✮

“Het jonge viertal toont lef met deze eigenzinnige enscenering...” Scènes

Tickets kopen
Datum Zaterdag 19 november 2022
Prijs (regulier) € 18,50
Aanvang voorstelling 20:15