Theaterlezing
DO20FEB

iona&rineke Theaterlezing

iona&rineke komen in februari weer een aantal dagen werken in de Weijer, ze zijn namelijk bezig met een nieuw project! De dames schrijven aan de tekst van hun nieuwe muziektheatervoorstelling XX die deze zomer te zien zal zijn op de theaterfestivals. 
iona&rineke is een muziektheatergezelschap dat fictief documentair theater maakt met een spannende combinatie van nieuwgeschreven live-muziek en teksten. Vanaf 2018 worden ze door muziektheatergezelschap Orkater en het Fonds Podiumkunsten twee jaar lang ondersteund in hun ontwikkeling als nieuwe makers.

Donderdag 20 februari om 19:00 openen ze de deuren van het theater om hun vorderingen met de theaterbezoekers uit Boxmeer te delen en met jullie in gesprek te gaan over hun onderwerp, een interessant kijkje in het maakproces en het onderzoek dat voorafgaat aan het maken van voorstelling (en daar kun je dus gewoon gratis bij zijn!).  

iona&rineke maken in deze dagen een begin met het script van de voorstelling en onderzoeken de verschillende tekststijlen die ze gaan gebruiken voor de verschillende verhaallijnen. Ze zoeken voor de tekst inspiratie in spoken word en rap; en gaan dus op zoek naar een muzikale manier van vertellen. De voorstelling is een alternatieve geschiedenis; Iona en Rineke maken hoofdpersonen van mensen die in de geschiedenisboeken niet voorkomen. Een vrouwelijke Amazone in de Griekse oudheid, een verbrande heks in 1605, een transman in het interbellum. Deze historische figuren deelden geen tijd, geen genen, maar wel iets anders: ze hoorden er niet bij.

XX is een rebelse reis door de tijd. Iona&Rineke gaan op zoek naar de raakvlakken tussen deze personages, die jaren en kilometers van elkaar verwijderd zijn, om de geschiedenis met een nieuwe blik te herschrijven. Tot in het nu, waarin anders zijn nog altijd dapper is en nog vaak wordt veroordeeld. 

Vrij entree
Datum Donderdag 20 februari 2020
Prijs Vrij entree
Aanvang voorstelling 19:00