Cultuur & Cappuccino Klassiek Ochtendconcert
BEGIN JE ZONDAG GOED
Iedere eerste zondagochtend van de maand een prachtig, klassiek ochtendconcert op absoluut topniveau in De Weijer. De musici voor deze reeks worden zorgvuldig geselecteerd door Prof. Boguslaw Jan Strobel, verbonden aan het conservatorium van Kleve.
PROGRAMMA
Kristien Roels kreeg haar muzikale opleiding aan de academie in haar geboorteplaats Sint-Niklaas (België). Als leerlinge in de vioolklas van André Delcourte werd ze prijswinnaar voor viool en kamermuziek op de Nationale Muziekwedstrijd “Pro Civitate”.
Ze vervolgde haar studies aan het Lemmensinstituut en aan de conservatoria van Antwerpen en Gent. Daar behaalde ze eerste prijzen voor viool, harmonie en een masterdiploma kamermuziek. Aan het Conservatorium van Maastricht behaalde zij haar masterdiploma viool bij Robert Szreder. Ze vervolmaakte zich verder door masterclasses bij onder meer Herman Krebbers, Théo Olof, Mikhail Bezverkhny en Marina Jashwili.
In 1997 werd ze laureate van het Internationale Karol Szymanowski Concours in Polen.
Ze geeft regelmatig concerten in België, Nederland en Duitsland en speelde recitals en kamermuziekconcerten in Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Zweden, Italië, Spanje, Polen, Rusland, de VS, Ierland, Engeland en Tsjechië.
Ze geeft ook kamermuziekmasterclasses met het repertoire voor viool en piano als onderdeel van de Heinrich Neuhaus Masterclass voor piano in Kleve, Duitsland.
Kristien Roels maakte tussen 1997 en 2019 deel uit van het Goeyvaerts Strijktrio, gespecialiseerd in repertoire uit de 20e en 21e eeuw. Dit trio won in 2003 de prestigieuze “Fuga Trophy” van Sabam voor hun engagement voor de Belgische hedendaagse muziek. In 2006 bracht het ensemble zijn eerste cd uit met Belgische strijktrio's. Al snel volgden onder meer ‘String Trios’ met werken van Schönberg, Webern en Schnittke en ‘String Trios from the East’ met Gubaidulina, Paiberdin, Kantscheli en Knaifel, albums die door de internationale vakpers werden geprezen. In het voorjaar van 2014 verscheen hun cd met het Stabat Mater van Arvo Pärt. Dit album won de Edison Award voor kamermuziek. Radio Klara kende hen voor deze opname de titel “Muzikant/Ensemble van het Jaar” toe en Gramophone plaatste hen in de lijst van de 10 beste Arvo Pärt-opnames aller tijden.
Boguslaw Jan Strobel komt uit een bekende muzikantenfamilie in GdaĆsk en kreeg zijn eerste pianolessen van zijn moeder. Vanaf 1965 studeerde hij aan de Chopin Universiteit voor Muziek in Warschau bij Maria Wilkomirska en Danuta Dworakowska, waar hij in 1970 slaagde voor zijn concertexamen.
In 1969 nam hij deel aan een concours voor jonge Poolse pianisten en ontving als prijswinnaar een studiebeurs van de Nationale Fr. Chopin Foundation.
Van 1971 tot 1976 studeerde hij filosofie en esthetiek aan het Filosofisch Instituut van de Universiteit van Warschau en behaalde de titel van “Master of Philosophy”.
Van 1979 tot 2019 gaf Boguslaw J. Strobel les aan de Robert Schumann Hochschule für Musik in Düsseldorf en geeft nog steeds regelmatig masterclasses piano.
In 1995 richtte hij samen met de stad Goch (Duitsland) en de BAG Musik Niederrhein de strijkersacademie “St(p)ringtime” op voor hoogbegaafde kinderen tussen 11 en 14 jaar uit Polen, Nederland en Duitsland, die ontving de onderscheiding “Idee van het Jaar” van de bondspresident.
Zijn uitgebreide concertschema bracht hem naar vrijwel alle Europese landen, de VS, Japan en Zuid-Korea. Hij speelde liveconcerten voor Duitse en buitenlandse radio- en televisiestations en nam verschillende solo- en kamermuziek-cd's op.
Strobel is oprichter en directeur van verschillende muziekprojecten in de Nederrijnregio. In 1988 richtte hij het openluchtpianofestival “Klevischer Klaviersommer” op en in 1996 het “Artol Ensemble” voor nieuwe muziek. Hij was ook artistiek directeur van de compositiewedstrijd ‘Music in European Gardens’ die in 2000 werd gehouden.
Sinds 2008 organiseert hij de Heinrich Neuhaus-masterclass voor piano in Kleve en het bijbehorende studentenmuziekfestival Euregio-Rhein-Waal, dat sinds de oprichting gestaag is gegroeid en nu in de hele regio erg populair is.
Voor zijn culturele prestaties kende de stad Kleef hem in 2012 de Johann Moritz-prijs toe en in 2019 ontving hij het Federale Kruis van Verdienste.