ZO 21 APR 2024

Theater na de Dam

GRATIS ENTREE | je dient wel plaatsen te reserveren via de "tickets kopen"knop

Veel plezier! Een normale wens als je een voorstelling in het theater bezoekt. Ik ben in de oefenzaal van de Schouwburg in Cuijk bij de repetitie voor de voorstelling “Theater na de Dam” op de herdenkingsavond van 4 mei.

Als de opkomstscene  helemaal is geoefend, reageren acteurs en regisseur op elkaar.  Is dat wel de passende wens bij deze voorstelling die aangrijpend gaat over de onvoorstelbare gruwel van de holocaust? Nee, je kunt beter tegen het publiek zeggen: we wensen u een mooie of een goede voorstelling.

Deze zaterdag ochtend is het de eerste repetitie van de hele cast van acteurs en koor samen. Dramaturgisch een geslaagde vondst: spel en koormuziek op elkaar te laten inspelen. Het is het kamerkoor “Muzimare” dat samen met een ensemble van 12 acteurs uit het Land van Cuijk intensief toewerkt naar de voorstelling op 4 mei.

Het luistert nauw die samenwerking. Het acteren is gericht op het sober en zuiver verslag doen in de vorm van een ‘Gerichtsverhandlung’ over de vernietiging van de Joden in Auschwitz. Het koor vangt de emoties op en geeft ruimte aan verwerking door de gedragen liedklanken. Het gehoorde is in wezen anders niet vatbaar voor de toeschouwer.

Je ziet in deze grote, eerste repetitie in de kale oefenruimte de sfeer en het beeld op het grote podium al doorschijnen. Het wordt een voorstelling die binnenkomt, die ook leert dat er veel daders zijn, die dat van zichzelf niet door hebben in hun alledaagsheid; die laat zien dat het kwaad schuilt in alledaagsheid; dat het kwaad zich verstopt in de alledaagse taal; een arts die gewoon infectieziektes gaat bestrijden onder het personeel dat een heel volk de verbrandingsovens injaagt. 

De 5de voorstelling van het Cuijks “Theater na de Dam”, binnen een in veel Nederlandse Theaters opgekomen initiatief. 

We leven toe naar 80 jaar vrijheid vanaf ‘44/’45 in ons land. Onze Vrijheid die door een grote, niets ontziende oorlog in het oosten van ons Europa, in Oekraïne wordt bedreigd, maar ook andere oorlogen in de wereld die mensen in leed en verdrukking storten.

Ons daarvan bewust maken voordat we weer uitbundig gaan vieren, daarbij kan deze voorstelling helpen.

Tickets kopen
Datum Zondag 21 april 2024
Prijs (regulier) € 0,00
Aanvang voorstelling 20:30